Villa PIN

Helyszín
Budapest, Budai hegyek
Méret
500 m2
Megrendelő
Magán
Idővonal
2014
tervezés
2015
alapkő
2016
átadás
Állapot
Alkotás
Építészeti Csapat és együttműködők

Budai hegyek magasságában

Magasan a fák övezte telken ügyesen és épületet telepíteni körültekintően érdemes. A szintvonalakból is látszik, van egy természetes plató a meredeken, így ide való az épület, hátával nekitámaszkodva a hegyoldalnak.

Az épület egyszerű szobor, igazodva a környezet homogenitásához, nem használ formai trükköket, fehér tömegét bátran mutatva. A lábazat szintmagas természetes kő amely beleolvad a természetbe, a zöld környezetbe. A megnyitás a tömegbontás déli irányba a kilátás és benapozás felé történik, a többi irányból védi magát a belátástól, intimitásra törekedve. Kelet és nyugat felől a faállomány is körbenövi az épületet a villaépület a fák között néma erővel rajzol. A tömeg funkcionális tördelése következetesen szerkezeti szemléletű.

Négy szintes az épület. Az alsó utcai szinten a terep alatt érkezik a gyalogos és gépkocsi forgalom. Itt található a gépészet és a tárolóterület, és a home-lift a lépcsőházzal. Az első terepszinten a „platón” helyezkedik el a rekreációs szint medencetérrel és a kiszolgáló tereivel, ide érkezik az alsó szintről a vendég gyalogosan külső lépcsőn kelet felöl. Az emeleti szinten található a vezérszint ellebegtetve a természettől, itt található a nappali, étkező konyha háló déli frontra szerkesztett térsora, valamint a hátsó traktusra szervezett fürdő, vendégszoba gardrób, vendég kiszolgáló terek. A tetőszinten található két panorámaszoba, kissé megtolva a tömegközéppont irányába a villa épület kompozícióját.