Nemzeti Atlétikai Központ építése

Helyszín
Budapest, Északcsepel
Méret
75.000 m2
Megrendelő
BFK-BEÜ
Idővonal
2018
tervpályázat
2019
kiviteli terv
2023
átadás
Állapot
Alkotás
Építészeti Csapat és együttműködők

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Nemzeti Atlétikai Stadion építése

A Magyar Építők számolt be róla, hogy komoly mérföldkőhöz érkeztek a Nemzeti Atlétikai Stadion kivitelezési munkái: beemelték az utolsó, előszerelt acélszerkezeti elemet a 2023-as Atlétikai Világbajnokságra készülő létesítményen.

A kivitelező csapat július 12-én kezdte meg az acél tetőszerkezeti elemek beemelési munkálatait, az utolsó elemet pedig december 1-jén helyezték el. A négy és fél hónapig tartó folyamat során ez átlagosan 10 elemet jelentett havonta.

EGY DARAB TETŐSZERKEZETI ELEM SÚLYA 100 TONNA.

A szakemberek által beemelt gyémánt alakú acél elemből összesen 48 darab került a helyére, mely által a létesítmény elnyerte végleges formáját. A folyamat nemzetközi szinten is kiemelkedő technológiai megoldásokkal valósult meg. A szerelési technológiának köszönhetően zavartalanul és gördülékenyen zajlott a tetőszerkezet kivitelezése, a többi munkafázissal párhuzamosan.

Minden elemet a helyszíni összeszerelést követően egy erre a feladatra használt, kifejezetten nagyméretű áruk szállítására alkalmas SPMT járművel juttattak el egy speciális lánctalpas daruhoz, amely segítségével kerültek végleges helyükre a tetőszerkezeti elemek. A nagyszabású munkafolyamat részesei voltak a projekt vezetői is, akik a beemelés előtt aláírták az utolsó elemet.

Az acél és a kábeltető szerkezetért a KÉSZ Csoport felelt. A projekt fő kivitelezője a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium, építtetője pedig a Beruházási Ügynökségként eljáró BMSK Zrt. A projekt lebonyolító – műszaki ellenőre a Főber Zrt. – Óbuda-Újlak Zrt. konzorcium. Az épület generál tervezője a NAPUR Architect Kft.