VÉCSEI VILLA_rekonstrukció
Budapest XII._400 m2
Engedélyezési terv 2012

Vezető tervező: FERENCZ Marcel, FERENCZ István
Tervezőtárs: DÉTÁRI György
Render: NAPUR

Madártávlati kép DK felől_Budapest XII. VÉCSEI VILLA_ 2012

Látkép DK felől_Budapest XII. VÉCSEI VILLA_ 2012

Látkép DNY felől_Budapest XII. VÉCSEI VILLA_ 2012

Építészeti koncepció

Az épület két ütemben érte el mai állapotát a 80-as évekre. Az elő építési állapot egyszerű nyeregtetős kéttaktusos földszintes koncepciót vél rejteni magában. A második ütem a telek hosszanti irányába “L” alakban bővül, és beépül a tetőtér. A magastetős idomok józan egyszerűséggel követik az alaprajzi bővítést.

A második ütemben az épület homlokzatára a 80-as évekre jellemző építészeti elemek sorra felkerülnek minr dallamos laposacélkorlátos habos erkélyek, tömegtagolást imitáló vakolati hangsúlyok, a terepszinten romantikus faragott bejárati elő tető és teraszkorlátelemek. Az épület mellé a keleti homlokzatra felkerül egy tapasztott kemence is. Továbbá az oldalkertben megjelenik egy ideiglenesnek nem éppen mondható tároló. Az épület és környezete mai állapotában arról tanúskodik, hogy az évtizedek során lelakottá vált, nem képvisel számottevő építészeti értéket. A megbízó azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy a lehető legegyszerűbb felújításon essen át a ház, annak tömeg és szerkezeti átalakítása nélkül.

Ez a kérés megegyezett építészeti koncepciónk lényegével is. Az épület tömege maradt, szerkezeteivel együtt. Az erkélyek és egyéb “aplikátumok” mint a korhadt faszerkezetű elemek és a kemence stb eltávolításra kerültek a tervben. A homlokzati lyukképet is rendezni kívántuk. A tetőszerkezet héjalása fémlemezre cserélődött, a bizonytalan szegések, oromzati találkozások oromfalasítottak lettek.

Az “L” alakú bővítés d-k-i terasza kapott egy méretes fedett nyitott teret, melyre nagy szüksége van a háznak építészeti és funkcionális értelemben is. Ezen fedett nyitott teret fedő szerkezet a tömegképzés szempontjából is nagyon fontos, szerepe arra is vonatkozik, hogy élhető tömegkompozícióba helyezze az “L” alak zugos tűzfalhatású korábbi térfalait. A fedett nyitott terasz bővítés a hatályos jogszabályok mértékének megfelel. Az épület összességében nem akar kiugró tömegformálással és anyaghasználattal élni, továbbra is őrizni akarja a kialakult növényzet alatti megbúvó idilli “lak” szerepét. Az épület a fetáró út ezen szakaszán a hegylábhoz közel, az úttól viszont messze fekszik. Rejtőzködő pozíciója alapvetően városképi szempontból nem hangsúlyos.

VÉCSEI VILLA_rekonstrukció
Budapest XII._400 m2
Engedélyezési terv 2012

Vezető tervező: FERENCZ Marcel, FERENCZ István
Tervezőtárs: DÉTÁRI György
Render: NAPUR

Madártávlati kép DK felől_Budapest XII. VÉCSEI VILLA_ 2012

Látkép DK felől_Budapest XII. VÉCSEI VILLA_ 2012

Látkép DNY felől_Budapest XII. VÉCSEI VILLA_ 2012

Építészeti koncepció

Az épület két ütemben érte el mai állapotát a 80-as évekre. Az elő építési állapot egyszerű nyeregtetős kéttaktusos földszintes koncepciót vél rejteni magában. A második ütem a telek hosszanti irányába “L” alakban bővül, és beépül a tetőtér. A magastetős idomok józan egyszerűséggel követik az alaprajzi bővítést.

A második ütemben az épület homlokzatára a 80-as évekre jellemző építészeti elemek sorra felkerülnek minr dallamos laposacélkorlátos habos erkélyek, tömegtagolást imitáló vakolati hangsúlyok, a terepszinten romantikus faragott bejárati elő tető és teraszkorlátelemek. Az épület mellé a keleti homlokzatra felkerül egy tapasztott kemence is. Továbbá az oldalkertben megjelenik egy ideiglenesnek nem éppen mondható tároló. Az épület és környezete mai állapotában arról tanúskodik, hogy az évtizedek során lelakottá vált, nem képvisel számottevő építészeti értéket. A megbízó azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy a lehető legegyszerűbb felújításon essen át a ház, annak tömeg és szerkezeti átalakítása nélkül.

Ez a kérés megegyezett építészeti koncepciónk lényegével is. Az épület tömege maradt, szerkezeteivel együtt. Az erkélyek és egyéb “aplikátumok” mint a korhadt faszerkezetű elemek és a kemence stb eltávolításra kerültek a tervben. A homlokzati lyukképet is rendezni kívántuk. A tetőszerkezet héjalása fémlemezre cserélődött, a bizonytalan szegések, oromzati találkozások oromfalasítottak lettek.

Az “L” alakú bővítés d-k-i terasza kapott egy méretes fedett nyitott teret, melyre nagy szüksége van a háznak építészeti és funkcionális értelemben is. Ezen fedett nyitott teret fedő szerkezet a tömegképzés szempontjából is nagyon fontos, szerepe arra is vonatkozik, hogy élhető tömegkompozícióba helyezze az “L” alak zugos tűzfalhatású korábbi térfalait. A fedett nyitott terasz bővítés a hatályos jogszabályok mértékének megfelel. Az épület összességében nem akar kiugró tömegformálással és anyaghasználattal élni, továbbra is őrizni akarja a kialakult növényzet alatti megbúvó idilli “lak” szerepét. Az épület a fetáró út ezen szakaszán a hegylábhoz közel, az úttól viszont messze fekszik. Rejtőzködő pozíciója alapvetően városképi szempontból nem hangsúlyos.